Tržby za služby stouply ve 3. čtvrtletí o 8,3 procenta

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Tržby v odvětví tržních služeb ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 8,3 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšily o 1,7 procenta. V meziročním srovnání se tržby zvyšovaly nejrychleji v ostatních podnikatelských činnostech, a to o 9,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Ostatní podnikatelské činnosti zaznamenaly nejvyšší meziroční růst za posledních deset let. Dlouhodobě nejrychlejší tempo růstu vykazovaly tržby za zprostředkování pracovních sil (o 20,6 procenta). Dvouciferného růstu dosáhly poprvé v letošním roce také architektonické a inženýrské činnosti a právní, účetní a daňové poradenství.

Na růstu tržeb za činnosti v oblasti výpočetní techniky se podílela všechna sledovaná odvětví. Tržby za činnosti databank a zpracování dat vzrostly o pět procent a za poradenství a dodávky software o 5,8 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí vykázaly růst o 3,5 procenta také opravy kancelářských strojů.

Tržby maloobchodníků v ostatních činnostech převážně osobního charakteru se zvýšily o 1,7 procenta. Zatímco praní a chemické čištění zaznamenalo růst o 5,3 procenta, objemově významnější kadeřnické, kosmetické a pohřební služby poklesly o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK