Ceny průmyslových výrobců v říjnu vzrostly o 4,4 procenta

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v říjnu meziročně stouply o 4,4 procenta, v září přitom vzrostly o čtyři procenta. Proti předchozímu měsíci se jejich ceny v říjnu zvýšily o 0,4 procenta. Růst ovlivnily zejména vyšší ceny elektřiny, plynu a vody. Dnes to uvedl Český statistický úřad. Ceny průmyslových výrobců se odstupem promítají i do cen pro konečné spotřebitele.

Největší meziměsíční nárůst zaznamenali statistici v potravinářském odvětví, kde ceny vzrostly o 1,8 procenta. Jde o nejvyšší vzestup od srpna 2000. V září růst činil 0,7 procenta.

Zemědělští výrobci zdražili v říjnu meziročně o 24,4 procenta. Ceny rostlinných výrobků stouply dokonce o 42,9 procenta, na což měly vliv zejména vyšší ceny obilovin o 71,7 procenta, ovoce o 73,1 procenta, olejnin o 36,8 procenta a zeleniny o 13,1 procenta. Ceny brambor naopak klesly o 22 procent. Ceny živočišných výrobků byly vyšší o 6,3 procenta. Vzrostly ceny vajec, drůbeže i mléka.

Stavební práce v říjnu podražily meziročně o 4,3 procenta, oproti předchozímu měsíci vzrostly o 0,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podnikatele vzrostly o dvě procenta, oproti září se zvýšily o 0,5 procenta.

Ve 27 zemích EU vzrostly v září ceny průmyslových výrobců podle Eurostatu meziročně o 2,7 procenta, oproti srpnu se zvýšily o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK