Prodej aut v Evropě v říjnu stoupl o 5,5 procenta

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 14. listopadu (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v říjnu meziročně zvýšil o 5,5 procenta na 1,3 milionu vozů díky oživení poptávky na hlavních trzích. Oznámil to dnes evropský svaz výrobců automobilů ACEA. Dodal, že za prvních deset měsíců letošního roku tak prodej stoupl o 1,2 procenta na 13,6 milionu vozů.

V západní Evropě se prodej v říjnu zvýšil o 4,8 procenta. V nových členských zemích Evropské unie vyskočil dokonce o 11,8 procenta díky rychlému hospodářskému růstu, napsala agentura Reuters.

Prodej největší evropské automobilky Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, v říjnu stoupl o 1,6 procenta. Francouzský konkurent PSA Peugeot Citroën zvýšil prodej o 3,8 procenta. Nejvíce se však dařilo výrobcům luxusních automobilů: Daimler zvýšil prodej o 11,7 procenta a BMW dokonce o 28,5 procenta.

ACEA upozornila, že z velkých evropských trhů vykázalo pokles prodeje automobilů pouze Německo, kde je poptávka pod tlakem kvůli lednovému zvýšení daně z přidané hodnoty. Dodala, že prodej aut v Německu pravděpodobně klesne i v celém letošním roce. V České republice se prodej v říjnu zvýšil o 10,4 procenta na 12.120 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK