Tržby v dopravě ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 7,9 procenta

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Tržby v dopravě se ve 3. čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšily o 7,9 procenta, což bylo nejméně od čtvrtého čtvrtletí 2006. Proti předchozím třem měsícům se tržby zvýšily o 1,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Nejvíce se na růstu podílely vedlejší a pomocné činnosti v dopravě a letecká doprava.

Celkové tržby v dopravě a spojích stouply proti předchozímu čtvrtletí o 2,1 procenta; v meziročním srovnání byly vyšší o 8,6 procenta, bez sezonního očištění o osm procent.

Významně vzrostly tržby v letecké dopravě (o 11,6 procenta), stejně jako ve vnitrozemské vodní dopravě (o 20,5 procenta), kde byly v letních měsících příznivé plavební podmínky. Růst silniční dopravy o 2,1 procenta byl letos nejnižší, což mohlo souviset i se zpomalením růstu stavební výroby. Železniční doprava vykázala zejména kvůli vývoji v nákladní přepravě nejvyšší pokles za posledních sedm čtvrtletí, a to o 1,6 procenta.

Tržby v odvětví manipulace s nákladem a skladování se zvýšily o 19,4 procenta, tržby v ostatních činnostech souvisejících s dopravou vzrostly o 16,9 procenta. Ze zvýšeného zájmu o cestování profitovaly cestovní kanceláře a agentury, jejichž tržby se zvýšily o 9,2 procenta, což bylo nejvíce za posledních 11 čtvrtletí.

Tržby v odvětví spojů meziročně po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny vzrostly o 7,8 procenta, bez očištění o 8,1 procenta. Mezičtvrtletně tržby u spojů stouply o 2,8 procenta.

Na meziročním růstu spojů se z více než 90 procent podílely telekomunikace, kde nastala po sedm čtvrtletí trvajícím zpomalení opět akcelerace. Růst tržeb o osm procent byl o více než tři procentní body vyšší než průměrný růst za poslední čtyři čtvrtletí, uvedl ČSÚ.

Především vlivem firem konkurujících státní poště pokračoval růst tržeb za poštovní a kurýrní činnosti, a to o 8,9 procenta, započatý v 1. čtvrtletí 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK