Dovozní ceny v září klesly, vývozní se zvýšily

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Ceny dováženého zboží v září meziročně opět klesly, tentokrát o 1,1 procenta. Ceny vývozu naopak vzrostly o 0,7 procenta. Proti předchozímu měsíci se snížily dovozní ceny o 0,9 procenta, vývozní o 0,6 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Hlavní příčinou meziročního růstu vývozních cen byly vyšší ceny potravin (o 17,2 procenta) a polotovarů. V potravinách podražily zejména obilné a mléčné výrobky. Dovozní ceny se snížily podruhé za sebou zejména vlivem posilující koruny a poklesu cen strojů a dopravních prostředků o 3,5 procenta.

Meziroční směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, dosáhly v září 101,8 procenta. Jsou tak v kladných hodnotách od loňského září, i když již třetí měsíc klesaly. Ve srovnání se srpnem činily směnné relace 100,3 procenta.

Proti předchozímu měsíci klesly v září vývozní i dovozní ceny shodně potřetí za sebou. Ceny vývozu se snížily hlavně kvůli posílení kurzu koruny a zlevnění strojů a dopravních prostředků. Dovozní ceny poklesly také vlivem zpevňující české měny a následkem snížení cen neželezných kovů a chemikálií.

ČSÚ dnes zveřejnil také výsledky za celé třetí čtvrtletí. Ceny vývozu byly stejné jako v předchozím čtvrtletí, ceny dovozu vzrostly pouze o 0,1 procenta. Nejvíce ve třetím čtvrtletí rostly vývozní ceny potravin, a to o 5,2 procenta, naopak klesly ceny polotovarů, strojů a dopravních prostředků. Dovozní ceny se zvyšovaly hlavně u surovin a minerálních paliv, zlevňovaly především chemikálie, stroje a dopravní prostředky.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin se v říjnu meziročně zvýšily o 20,5 procenta a zaznamenaly tak nejvyšší růst od loňského září. Hlavním důvodem byl růst cen ropy Brent, kovů, potravin i všech ostatních komodit s výjimkou kůže a dřeva.

Proti září světové ceny průmyslových surovin a potravin stouply o sedm procent zejména následkem zdražení ropy a zemního plynu, a to dohromady o 7,5 procenta. Výrazně se zvýšily i ceny kovů a potravin, zlevnily pouze kůže a dřevo.

Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a podle ČSÚ v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK