Analytici: Nižší růst tržeb naznačuje zpomalení růstu ekonomiky

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Zpomalení tempa růstu maloobchodních tržeb v září podle oslovených analytiků naznačuje do budoucna zpomalení hospodářského růstu. Samotné zářijové údaje ovšem nejsou aktuálním problémem pro ekonomiku. Ve zbytku roku by měly tržby být podle odhadů rekordní a za celý letošní rok by se jejich růst mohl vyšplhat až přes hranici osmi procent, což by bylo nejvíce za posledních 11 let.

Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb ve stálých cenách zpomalilo v září na 5,9 procenta ze srpnových 6,9 procenta. Jde o nejnižší meziroční přírůstek v letošním roce.

"Na zářijovém zpomalení se podepsal letošní nižší počet pracovních dní, který ovlivnil zejména prodeje v motoristickém segmentu. Za slabšími prodeji aut nicméně stojí také srovnání s loňskou, postupně se zvyšující základnou," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Ovšem nebýt nižšího počtu pracovních dnů, tržby by rostly o 8,5 procenta," upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Maloobchodní prodeje společně s posledními údaji z průmyslu a stavebnictví naznačují podle hlavní ekonomky Komerční banky Evy Zamrazilové, že vrchol hospodářského cyklu má ekonomika za sebou a že je třeba počítat s mírným zpomalením hospodářského růstu.

Z většího nadhledu jsou ovšem výsledky maloobchodu podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory stále dobré. "Průměr za 12 měsíců se tento měsíc stále drží na vysokých 7,6 procenta. Za prvních devět měsíců roku vzrostly tržby o 8,1 procenta. To jasně potvrzuje, že se maloobchodu v letošním roce daří," dodal.

Přitom i pro závěr roku předpovídají obchodníci rekordní tržby. "Celkově se tak letos růst maloobchodních prodejů přiblíží k osmi procentům," odhadla Zamrazilová. "Za celý letošní rok očekáváme zvýšení maloobchodních tržeb o 8,6 procenta, což by bylo nejvíce za posledních 11 let," dodal Marek.

Od začátku příštího roku lze ovšem podle ekonomů očekávat utlumení maloobchodních tržeb, a to díky vyšší inflaci. "Nákupní boom ochladí i zpřísněná měnová politika, takže maloobchod příští rok poroste ve srovnání s letošním rokem zhruba polovičním tempem," odhadla Zamrazilová.

Dnešní statistika podle Pikory utvrdila mnoho lidí v názoru, že růst úrokových sazeb je žádoucí. Řada ekonomů proto nevylučuje zvýšení sazeb již v listopadu. "Domácí poptávka, zrcadlící se v růstu maloobchodních tržeb, zůstává nadále dosti silná na to, aby poutala pozornost centrální banky. Ta je nyní kvůli posilování koruny v obtížné situaci, pokles nezaměstnanosti, sílící domácí poptávka a stále vyšší inflace jsou ale silnými argumenty pro zvýšení úrokových sazeb," uvedl Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK