Atlantik nabídne Čechům investice do cenových pohybů komodit

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Domácí obchodníci s cennými papíry se snaží své klienty naučit investovat i do komodit, které v posledních letech zažívají boom a změna trendu se nečeká. Produkty zaměřené na energie, kovy a zemědělské plodiny nabídne také společnost Atlantik finanční trhy, uvedli její zástupci na dnešním setkání s novináři. Obchodování s investičními certifikáty zaměřenými na komodity v tuzemsku drobným investorům nabízejí například i společnosti brokerjet České spořitelny, Cyrrus nebo Patria Direct.

"Čím více svět bohatne, tím více zdrojů spotřebovává. Zdroje jako ropa, drahé kovy nebo zemědělské plodiny ale nejsou neomezené. S jejich nedostatkem proto pochopitelně roste jejich cena," vysvětlil předseda představenstva Atlantiku Jan Schiesser.

Atlantik bude nabízet investování do komodit prostřednictvím investičních certifikátů a warrantů sedmi předních emitentů: ABN AMRO, Commerzbank, Deutsche Bank, Raiffeisenbank, Sal.Oppenheim, Volksbank a Goldman Sachs. S pomocí jejich produktů investor nenakupuje přímo zlato nebo ropu, ale podílí se na cenovém vývoji vybrané komodity.

Atlantik se spojil přímo s emitenty, aby klientům ušetřil burzovní poplatky. Jmenovaní emitenti patří mezi největší na trhu a jejich produkty náleží k nejvíce obchodovaným. S komoditními certifikáty se obchoduje i na pražské burze, nabídka a cenové podmínky ale zatím nejsou příliš lákavé, a tak obchody váznou. Situace by se měla změnit k lepšímu v příštím roce s příchodem dalších emitentů, odhadl Schiesser.

Změnit chování investorů v Česku je podle něj spíše dlouhodobá záležitost. "Když jsme rozšířili naši nabídku o polské a maďarské akcie, trvalo několik měsíců, než s nimi začali zákazníci aktivněji obchodovat," připomněl.

Z jednotlivých komodit by hlavní ekonom Atlantiku Petr Sklenář nyní investorům doporučoval zejména zrniny. Například u kukuřice byl velmi nízký stav zásob, silná poptávka zejména z Asie a k tomu se navíc rozšiřuje využití kukuřice jako biopaliva k pohonu automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK