V Německu začala největší železniční stávka, potrvá až do soboty

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. listopadu (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci dnes v poledne vstoupili do údajně největší stávky, jakou kdy poznaly německé železnice. Po celý dnešek budou stávkovat strojvůdci nákladních vlaků a ve čtvrtek dvě hodiny po půlnoci se k nim připojí jejich kolegové z regionálních a dálkových osobních vlaků. Protest potrvá až do sobotních 02:00 SEČ. Je pravděpodobné, že nynější stávka, stejně jako ty předchozí, omezí provoz mimo jiné na tratích mezi Německem a Českem.

Němečtí strojvůdci, usilující o platově výhodnější kolektivní smlouvu, přeruší nákladní dopravu už podruhé během uplynulého týdne. Naposledy oslabili nebo zastavili přepravu nákladů po železnici minulý čtvrtek a stávkovali 42 hodin. Nynější stávka bude o dvacet hodin delší.

Odborový svaz německých strojvůdců GDL vyhlašováním stále rozsáhlejších stávek v posledních týdnech stupňuje tlak na provozovatele německých drah, koncern Deutsche Bahn. Strojvedoucí od něj očekávají návrh nové kolektivní smlouvy, která by jim zajistila vyšší růst mezd než ostatním zaměstnancům na železnici. GDL dosud požadovalo zvýšení platů až o 31 procent.

Deutsche Bahn pro následující dny vypracovala nouzové plány, které mají zajistit alespoň omezený provoz osobních vlaků. Dopravu by měli zajišťovat hlavně zaměstnanci organizovaní v jiných odborových svazech než GDL. Z dálkových expresů ICE jich mají být vypraveny až dvě třetiny, v regionální dopravě by stávka mohla zastavit zhruba polovinu vlaků.

Pokud Deutsche Bahn strojvůdcovským odborům nevyjde vstříc, hrozí GDL napříště časově neomezenými stávkami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK