Stavební spořitelny půjčily již více než za celý loňský rok

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Stavební spořitelny poskytly lidem na bydlení od ledna do konce října úvěry za více než 59,5 miliardy korun, což je o téměř 16 miliard více než ve stejném období loni. Finanční ústavy tak půjčily již více peněz než za celý loňský rok. Tehdy poskytly úvěry za necelých 53 miliard korun. Vyplývá to ze statistik všech šesti tuzemských spořitelen.

Počet nově uzavřených smluv stavební spořitelny zvýšily na více než 662.500, tedy o šest procent. Za celý loňský rok uzavřely spořitelny s klienty 826.000 smluv.

Největší meziroční nárůst nově poskytnutých úvěrů zaznamenala Stavební spořitelna České spořitelny, následovaná Hypo stavební spořitelnou a Wüstenrot stavební spořitelnou. Dvouciferný nárůst poskytnutých úvěrů ovšem zaregistrovaly všechny stavební spořitelny. Největší objem půjčených peněz tradičně vykázala Českomoravská stavební spořitelna.

Češi si pořizují stavební spoření jako způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zároveň ale tento produkt v poslední době využívají mnohem více k investicím do bydlení.

Spořitelny rovněž zvyšují poměr mezi objemem vkladů a půjčených peněz, za který byly dříve kritizovány ministerstvem financí. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky se ke konci června přehoupl přes 40 procent. Vyrovnání objemu vkladů a úvěrů by podle spořitelen mohlo nastat kolem roku 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK