Vláda zamítla návrh zákona, který by urychlil vyvlastnění pozemků

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Vláda zamítla poslanecký návrh zákona, který by urychlil vyvlastňování pozemků pro stavbu silnic a dálnic. Po jednání kabinetu to řekl premiér Mirek Topolánek (ODS), podle něhož by šlo o výrazný průlom do vlastnického práva. Někteří poslanci ODS a ČSSD navrhovali, aby žaloba vlastníka pozemku proti vyvlastnění neměla na samotný akt záboru nemovitosti automaticky odkladný účinek.

Podle navrhovatelů dnes trvá až několik let, než soud definitivně rozhodne o stížnosti majitele, což výrazně brzdí stavbu dálnic. O stavební povolení je totiž možné žádat až v okamžiku, kdy rozhodnutí soudu nabude právní moci. Jako příklad se často uvádí dálnice D11, která dnes kvůli sporům o pozemky končí v polích před Hradcem Králové.

Poslanci argumentují také tím, že spory se ve většině případů nevedou o pozemky, s jejichž ztrátou jsou majitelé víceméně smířeni, nýbrž o finanční náhradu, kterou jim stát přiznal. Topolánek snahu poslanců označil sice za chvályhodnou, ale nelíbí se mu například to, že nový zákon by platil i zpětně. Vláda podle něj přichystá vlastní návrh, jak řešit spory kolem pozemků pro budoucí dálnice.

Pod návrhem jsou podepsáni čtyři jihočeští poslanci, jeden středočeský a jeden pražský. Někteří z nich jsou členy Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní silnice R4, které mají spojit Prahu přes České Budějovice s rakouskými hranicemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK