Zemědělský výbor chce v rozpočtu MZe změny v objemu 471 mil. Kč

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Změny v rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok v objemu 471 milionů korun chce zemědělský výbor Poslanecké sněmovny. Členové výboru dnes schválili pozměňovací návrh, podle nějž by se měly přidat peníze zejména na národní agrární dotace a na propagaci značky Klasa pro kvalitní potraviny. Ubrat se má z podpory na energetické plodiny a z financí na zásahy na trhu agrárních komodit.

Národní agrární dotace na rok 2008 vláda schválila v objemu 950 milionů korun, což je meziročně o 27 procent méně. Nespokojenost s tím vyjádřili zemědělci i potravináři. Zemědělský výbor navrhuje posílit tyto podpory o 210 milionů korun. Na co konkrétně dodatečné prostředky půjdou, budou poslanci ještě řešit.

Na propagaci značky Klasa chce výbor dát 200 milionů korun. Rozpočet MZe na příští rok zatím na tento účel nepočítá s žádnými prostředky. Dalších 50 milionů korun má být přidáno na podpůrný program Leader. O zbývajících 11 milionů korun by se pak měli podělit rybáři, myslivci, včelaři a některá sdružení.

Hlavní část zdrojů, 421 milionů korun, navrhuje zemědělský výbor ubrat z plateb na energetické plodiny. Podle předsedy výboru Jiřího Papeže byla v této položce na příští rok značná rezerva. Po vyhodnocení letošního roku se prý ukázalo, že nebude potřeba tolik peněz. "Tento program ale určitě nebude ohrožen," uvedl Papež. Dalších 50 milionů korun doporučují členové výboru vzít z peněz na zásahy na trhu agrárních komodit, kam patří třeba intervenční nákupy či vývozní podpory.

Navržené změny ještě projedná rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, pak mohou jít do projednávání v plénu Poslanecké sněmovny. Podle Papeže jde ale jen o přesuny v rámci kapitoly MZe, jejíž celkový objem se nemění.

Rozpočet ministerstva zemědělství má příští rok stoupnout na 49,14 miliardy korun proti letošním 46,9 miliardy korun. Stojí za tím větší přísun peněz z EU. Národních prostředků ale úřad dostane méně než letos, čímž zdůvodnil i škrty v některých výdajích a podporách.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes poslancům zemědělského výboru řekl, že je připraven podle vývoje příjmů státu v průběhu roku ještě řešit národní dorovnání základních zemědělských podpor - přímých plateb. MZe může s nynějšími zdroji dorovnat příští rok unijní dotace ve výši 50 procent úrovně ve starých členských zemích na 77 procent. Strop vyjednaný v přístupové smlouvě je 80 procent.

Celkové agrární podpory by se měly příští rok vyšplhat k 39 miliardám korun proti zhruba 36 miliardám v tomto roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK