Dlužníkem se občas stane skoro polovina firem

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Do role dlužníka se někdy dostalo 46 procent českých firem, opakovaně má takové problémy skoro pětina podniků. Jen 36 procent společností tvrdí, že nikdy nedlužily. Příčinou dluhů je u více než poloviny firem druhotná platební neschopnost. Vyplývá to z průzkumu, který dnes ČTK poskytla Hospodářská komora. Zhruba tisícovky podnikatelů se dotazovala koncem října.

"Skutečnost je bohužel taková, že platební morálka je u nás stále ve velmi špatném stavu. Na vině jsou především nedostatečné právní jistoty, špatná vymahatelnost práva," uvedl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Soudní proces táhnoucí se roky může podle něj menší podnikatelské subjekty naprosto vyčerpat, splacení pohledávky se ve finále taková firma už ani nemusí dočkat.

"Firmám proto doporučujeme do smluv vkládat rozhodčí doložku, která řešení případného sporu odkazuje k rozhodčímu soudu. Zde se délka řešení sporu pohybuje v řádech měsíců, jde tedy o proces nepoměrně kratší," doplnil Drábek.

Soudní spory jsou časově náročné a neefektivní i podle podnikatelů. Práva a povinnosti dlužníka vůči věřiteli považuje za vyvážené pouze 3,5 procenta firem. Dlužník má podle části respondentů výhodu především v tom, že do soudů o pohledávky se mnoha podnikatelům nechce. V legislativě nemá věřitel dostatečné zastání podle 70 procent dotazovaných, stěžují si například na povinnost odvádět daně za neproplacené faktury.

Nejvíce dlužníků, zhruba pětina, je mezi středními a velkými firmami, vyplývá z ankety. Naproti tomu skoro polovina malých firem uvedla, že se v roli dlužníka nikdy neocitla. Jako příčiny zadlužení podnikatelé kromě druhotné platební neschopnosti uvádějí vlastní pochybení nebo nedostatečný tok peněz, kvůli kterému nemají dostatek prostředků například na nákup surovin.

Věřitelem se podle výsledků ankety někdy stává 94 procent podnikatelů, opakovaně 71 procent. Více než třetina těchto firem vzniklou situaci vnímá jako nutné zlo nebo běžnou praxi, se kterou se naučily počítat. Mezi nepříjemnými dopady nesplacených pohledávek podniky jmenovaly nutnost čerpat úvěr nebo omezení možností dalšího rozvoje. Některé firmy proto raději fakturují předem, nebo požadují platbu hotově při předání zboží.

Špatná vymahatelnost práva je také jedním z důvodů, proč čtvrtina českých společností zvažuje přesun svého sídla do zahraničí, jak o tom v říjnu informoval Podnikatelský inkubátor při VŠE v Praze na základě společného průzkumu s Asociací malých a středních podniků a živnostníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK