Raiffeisenbank zvýšila zisk na 591 mil. Kč, eBanka na 170 mil. Kč

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Raiffeisenbank vytvořila za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 591 milionů korun, což oproti stejnému období loňského roku představuje nárůst o téměř pětinu. eBanka, se kterou se Raiffeisenbank spojuje, vykázala do konce září meziroční růst čistého zisku o 173 procent na 170 milionů korun. Zpřesněné výsledky ČTK poskytl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Celková aktiva Raiffeisenbank dosáhla na konci září 114 miliard korun a meziročně vzrostla o 35 procent. Celková aktiva eBanky přesáhla 23 miliard korun a oproti loňskému září se zvýšila o 18 procent.

Za dobrým hospodařením podle banky stojí růst ve všech oblastech činnosti banky. "Rychle rosteme ve všech klíčových segmentech, ať už v oblasti úvěrů či vkladů," komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Na nárůstu celkových aktiv Raiffeisenbank se výrazně podle Kofroně podílejí poskytnuté úvěry, které od počátku roku ke konci září vzrostly o 35 procent na 92 miliard korun. U úvěrů drobným klientům je již tradičně největší zájem o hypotéky, kde banka poskytla nové úvěry za více než 13 miliard korun a zdvojnásobila tak loňský prodej.

Vklady klientů v Raiffeisenbank od počátku roku do září vzrostly o čtvrtinu na 70 miliard korun. "K tomuto růstu přispívají jak spořicí a investiční produkty pro drobné klienty, tak i nárůst vkladů od malých a středních firem i velkých firemních klientů," uvedl Kofroň. Největší zájem mezi drobnými klienty je podle něj přitom o emise garantovaných prémiových dluhopisů a nové korunové fondy.

Raiffeisenbank se v současnosti slučuje s eBankou. Sjednocení bank po právní stránce by mělo proběhnout do poloviny příštího roku, společná banka se bude nazývat Raiffeisenbank. Na společný bankovní kód plánují banky přejít v lednu 2009.

Celkový zisk obou bank dosáhl do září 760 milionů korun oproti loňským 555 milionům, což představuje meziroční růst o 37 procent. Společná aktiva obou bank přesáhla 137 miliard korun.

Majoritním akcionářem obou bank je rakouská finanční instituce Raiffeisen International Bank Holding AG, jejíž akcie se obchodují na vídeňské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK