Pražská burza díky USA zastavila sestup a posílila

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Pražská burza posílila a zastavila tak týden trvající pokles, nejdelší od ledna. Na návrat kupců na trh měly podle makléřů rozhodující vliv události ve Spojených státech, hlavně silný růst tamních akcií a poté příznivé údaje o vývoji v největší světové ekonomice. Hlavní index PX přidal 0,95 procenta na 1828,3 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Nejvíce vynikly akcie společností CME a Unipetrol. Cena akcií mediální skupiny CME se zvedla o 3,32 procenta na 1992 korun díky obnovené poptávce na domovské burze Nasdaq. Akcie holdingu Unipetrol stouply o 2,3 procenta na 334 korun. Unipetrol koupil od americké skupiny ConocoPhilips zhruba 0,23 procenta akcií společnosti Česká rafinérská.

Akcie energetické skupiny ČEZ posílily před čtvrtečním zveřejněním čtvrtletních výsledků hospodaření o 1,85 procenta na 1324 korun, ale dlouho byly pod prodejním tlakem. Podle makléře firmy BH Securities Petera Čaputy akcie ČEZ v poslední hodině a půl vyrostly o 40 korun na akcii a dostaly se tím ze ztráty.

Čistý zisk ČEZ podle odhadů analytiků vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o polovinu na více než osm miliard korun. Tržby se ve stejném období zvýšily o deset procent na zhruba 40 miliard korun, mimo jiné i díky transakcím v zahraničí.

Nové minimum 50,52 koruny po ztrátě 0,92 procenta naproti tomu vytvořily akcie autobazaru AAA Auto, jediného letošního primárního úpisu na trhu. Celkové obchody s akciemi přes útlum na 4,5 miliardy korun zůstaly nad letošním průměrem.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,463 miliardy Kč

- dluhopisy 3,403 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 20,9 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK