Koruna vůči dolaru posílila k rekordu

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česká měna po poklesu přes hladinu 26,70 Kč za euro odpoledne posílila a po 17:00 stála na 26,64 Kč/EUR. Proti dolaru následkem poklesu americké měny na světových trzích posílila k historickému rekordu 18,12 Kč/USD, v závěru byla o dva haléře slabší. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Odpoledne se stejně jako v úterý opět pod tlak dostala hladina 26,70 Kč/EUR, kterou se ani dnes nepodařilo prolomit a koruna měla v závěru seance tendenci vracet se k ranním úrovním, popsal vývoj kurzu analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Tlaky k oslabování dnes prý působily i na okolní regionální měny. To je poněkud překvapivé především ve světle opětovného posilování evropské měny na trhu s americkým dolarem, dodal.

Koruna se v posledních dnech zklidnila a čekala na výroky členů bankovní rady ČNB, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora . Po jejich dnešních nejednoznačných vyjádřeních jsou však podle něj devizoví spekulanti tam, kde byli. "O mnoho moudřejší nejsou, a proto koruna na dnešní slova nereaguje. Domácí měna čeká na centrální bankéře a ti čekají na korunu. Impulz k pohybu musí přijít zvenčí," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK