Nova: V ČR zůstává 110 dělníků z KLDR, ostatní odjeli

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Od začátku roku muselo z České republiky odjet na 300 dělníků z KLDR, v Česku jich tak zůstává 110. Informovala o tom televize Nova. Podle ní cizinecká policie na pokyn ministerstva vnitra těmto dělníkům a dělnicím neprodlužuje povolení k pobytu. Úředníci tak chtějí udělat přítrž spekulacím o tom, že dělníci a dělnice musejí posílat většinu mzdy severokorejským úřadům, uvedla Nova.

Nova informovala o tom, že ještě na začátku roku pracovalo v Česku 400 Severokorejců, většinou žen. Tři čtvrtiny už ale odjely. Například v oděvním firmě Kreata Žebrák nedaleko Berouna zaměstnávali přes 100 severokorejských šiček, ale teď tam nepracuje ani jediná. Stejné je to podle Novy v dalších dvou středočeských firmách - v hořovické pekárně a v oděvní firmě Balabán v Železné.

Nova informovala, že poslední severokorejské dělnice a dělníci zůstávají ještě v Praze, na Prostějovsku a na východě Čech, avšak i odtud už jich desítky musely odjet. I když ale ministerstvo chtělo, aby dělníci a dělnice z KLDR odjeli do konce roku, část z nich v Česku zůstane déle, protože víza mají až do konce února příštího roku, uzavřela Nova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK