Delta a United Airlines prý jednají o vzájemném spojení

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta 14. listopadu (ČTK) - Druhá největší americká letecká společnost United Airlines a letecká trojka Delta Air Lines údajně jednají o vzájemném spojení. O možné transakci se jedná již delší dobu a v poslední době nabývají rozhovory na naléhavosti, řekl agentuře AP nejmenovaný činitel jedné z firem.

Šéf Delta Air Lines Richard Anderson oficiálně sdělil, že jeho firma ustavila zvláštní výbor, který pomůže správní radě prozkoumat strategické možnosti včetně fúzí. Anderson dodal, že otázka další strategie nabývá na významu ve světle nynějších vysokých cen paliv, které hrozí narušit nedávné oživení v americké letecké dopravě.

K vzájemné fúzi tento týden vyzval Deltu a United investiční fond Pardus Capital Management, který vlastní akcie v obou firmách. Taková fúze by byla "tou nejatraktivnější a nejpraktičtější kombinací", uvedli v úterý šéfové fondu v oficiálním prohlášení. Aktivity obou přepravců by se k sobě podle fondu dokonale hodily.

Delta názor fondu Pardus ocenila. Společnost UAL, která je mateřskou firmou United, se k tomu nevyjádřila.

Podle zdroje AP se nyní jedná zejména o tom, zda by spojená společnost nesla jméno United Airlines a zda by její ústředí zůstalo v Chicagu, kde sídlí United. Mluví se o tom, že šéfem firmy by se stal nynější šéf Delty Richard Anderson. "Chtějí něco dohodnout před nástupem nové prezidentské administrativy, aby se mohl na federální úrovni co nejdříve rozběhnout schvalovací proces," uvedl zdroj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK