Japonské akcie klesly kvůli propadu TDK

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh ve čtvrtek po středečním prudkém růstu oslabil a jeho hlavní index klesl o 0,7 procenta. Tokijskou burzu stáhl dolů propad elektronického výrobce TDK, jehož akciím banka UBS zhoršila hodnocení. Na devizovém trhu kurz jenu dále oslaboval vůči měnám s vyššími výnosy, proti hlavním světovým měnám se však stabilizoval s ohledem na přetrvávající obavy z problémů na úvěrovém trhu.

Tokijský burzovní index Nikkei 225 v závěru klesl o 103,26 bodu na 15.396,30 bodu. Širší index TOPIX oslabil o 0,1 procenta na 1498,86 bodu.

Trh se propadl do minusu odpoledne po sdělení banky UBS, která zhoršila hodnocení akcií TDK. Akcie TDK klesly o zhruba 6,5 procenta. Výrazně oslabily i akcie mobilního operátora Softbank, které se tak vzdaly části silného středečního přírůstku.

Trh naopak podpořily akcie finančního sektoru. Rostly zejména akcie banky Mizuho v přesvědčení, že špatné zprávy týkající se firmy již odezněly. Mizuho ve středu oznámila pokles pololetního zisku o 17 procent a snížila celoroční odhad kvůli ztrátám vyvolaným otřesy na americkém trhu hypoték. Prudce vzrostly také akcie makléřské společnosti Nikko Cordial.

Kurz jenu, který v minulých dnech prudce kolísal na vlnách vývoje akciových trhů, se vcelku stabilizoval. Na trh se opatrně vrací chuť investovat do rizikovějších měn s vyššími výnosy, což jen tlačí dolů. Japonská měna tak oslabila zejména vůči australskému dolaru.

Americký dolar k jenu zůstal beze změny na 111,30 JPY a jen k euru mírně klesl na 163,27 JPY ze středečního závěru 163,08 JPY. Dolar k euru oslabil na 1,4675 USD z předchozích 1,4645 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK