ČEZ zvýšil ve 3. čtvrtletí čistý zisk o 59 pct

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Energetické skupině ČEZ vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 59 procent na 8,67 miliardy korun. Loni ve stejném období ČEZ vydělal 5,451 miliardy Kč. ČTK neauditované konsolidované výsledky získala z podkladů před tiskovou konferencí firmy.

ČEZ je nejziskovějším českým podnikem. Provozní výnosy vzrostly o 18 procent na zhruba 40,335 miliardy korun. Výsledky jsou mírně vyšší, než očekávali analytici. ČEZ rovněž zvýšil odhad celoročního čistého zisku.

Za první tři čtvrtletí dosáhla skupina čistého zisku 29,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst téměř o 35 procent. ČEZ je tak za devět měsíců ziskovější než za celý loňský rok. Loni hospodařila skupina ČEZ s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun.

ČEZ rovněž zvyšuje celoroční odhad zisku. Vedení společnosti očekává, že čistý zisk vzroste meziročně o 28 procent na 36,9 miliardy korun, po započtení mimořádných vlivů, například poklesu daňové sazby u odložené daně díky reformě či změně odhadu nevyfakturované elektřiny, o dalších 12 procent na 41,4 miliardy. ČEZ dosud počítal s nárůstem čistého zisku o 22 procent na 35,1 mld. Kč.

Na nárůstu se podílela vyšší výroba, růst velkoobchodních cen, úspora provozních nákladů i zahraniční aktivity skupiny ČEZ. Ty přispěly k provoznímu zisku celkem 4,3 miliardami korun. Provozní výnosy za tři čtvrtletí se zvýšily o téměř 14 procent na 123,5 miliardy korun.

ČEZ je podle tržní kapitalizace i podle počtu zákazníků osmou největší energetickou společností v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK