Počet turistů v ČR ve 3. čtvrtletí klesl o 0,2 pct

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Do tuzemských ubytovacích zařízení přijelo v letošním třetím čtvrtletí celkem 4,6 milionů hostů. Meziročně jejich počet klesl o 0,2 procenta, jednalo se ale o druhý nejvyšší počet ubytovaných hostů v posledních osmi letech. Počet přenocování klesl výrazněji, a to o 5,7 procenta. U zahraničních hostů se snížil o 2,8 procenta, u domácích dokonce o 7,8 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Stejně jako v jiných letech se ve třetím čtvrtletí ubytovalo méně zahraničních turistů (2,2 milionu) než domácích (2,4 milionu). Meziroční pokles o 0,2 procenta byl shodně vykázán jak u domácích tak zahraničních hostů.

Turisté v jednotlivých regionech nocovali rozdílně. V Praze byl meziroční nárůst o 2,8 procenta, celkem metropoli navštívilo 1,3 milionů hostů. V počtu návštěvníků byl druhý Jihočeský kraj s 511.000 turistů, i když zaznamenal nejvyšší pokles návštěvnosti o 13,2 procenta. Třetí nejnavštěvovanější kraj byl Jihomoravský, který zaznamenal i nejvyšší nárůst hostů o 14,4 procenta.

Celkový počet přenocování, který je pro ekonomiku významnější než počty příjezdů, klesl ve třetím čtvrtletí na 15,4 milionu. Hosté také zůstávali kratší období, průměrná celková doba ubytování se snížila z 3,6 na 3,4 dne.

Nejvíce hostů, celkem 1,1 milionu se ubytovalo jako již tradičně v tříhvězdičkových hotelech. Nejvyšší meziroční nárůst o 8,9 procenta měly čtyřhvězdičkové hotely, a to především díky zahraničním turistům, kteří naopak opustili kempy, kde jich ubylo proti loňsku o 29,4 procenta.

Pokoje v hotelech a pensionech byly ve třetím čtvrtletí využity z 51,7 procenta s meziročním nárůstem o 2,2 procenta. Nejvytíženější byly pětihvězdičkové hotely (71,9 procenta) a čtyřhvězdičkové (65 procent). Nejvíce využitou ubytovací kapacitu měla Praha s 69 procenty, nejnižší obsazenost 33,6 procenta zaznamenali v Ústeckém kraji.

Přes celkový pokles turistů ve třetím čtvrtletí vzrostl počet hostů v lázeňských ubytovacích zařízeních, meziročně o 5,8 procenta na 180.000. Počet zahraničních lázeňských návštěvníků se ale snížil o 0,8 procenta na 84.000.

Nejvíce turistů přijelo z Německa, následovaly Velká Británie, Itálie, USA a Nizozemsko. Všechny tyto země ale zaznamenaly meziroční pokles, který byl nejvýznamnější u Nizozemska. V počtu příjezdů i přenocování se návštěvnost Nizozemců v Česku snížila o více než 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK