Češi prosázejí čtyřikrát více peněz než před 15 lety

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Každý Čech v průměru ročně prosází v hazardních hrách kolem 11.650 korun. Za uplynulých 15 let tak vzrostla částka, kterou spolykají hrací automaty, loterie, kurzové sázky nebo kasina, na takřka čtyřnásobek. Něco se ale nezměnilo. Díky zvyšování mezd Češi nadále do pokladen provozovatelů zábavního průmyslu ročně stále odvádějí něco přes polovinu svého průměrného měsíčního příjmu, vyplynulo ze statistik.

V přepočtu výdajů na jednoho obyvatele se Češi vyšvihli na čelní místo ve střední Evropě a konkurovat jim mohou jen Maďaři. Zvyšujícím se útratám se nelze podle odborníků vůbec divit. Herny a pobočky sázkových kanceláří jsou zejména ve městech na každém rohu a na rušných místech se blikajícím skříním hracích automatů není možné vyhnout. Po atentátu na majitele kasina v centru Prahy před třemi lety vyšlo najevo, že Česko má nejvyšší počet kasin na počet obyvatel v celé EU.

Lidé mají i díky rostoucí ekonomice a výdělkům více peněz na zábavu, a pokud ve Sportce vyskočí možná výhra nad sto milionů korun, jen málokdo nezkouší štěstí. Česko již bývá nazýváno "rájem hazardu" a přirovnáváno k Las Vegas. A to navíc není přesnější přehled o internetovém sázení. Odhady hovoří o miliardách prohraných korun a ještě větším tempu růstu, než v kamenných hernách.

Většina z prosázených peněz končí ve výherních hracích automatech a jejich zrádnějších následovnících videoterminálech, na nichž lze prohrát výplatu za desítky minut. Pokud by všechny automaty a terminály byly obsazeny hráči, mohlo by najednou hrát kolem 60.000 osob. Ještě v roce 1992 bylo v provozu jen kolem 20.000 výherních automatů. Jiným domácím fenoménem jsou sportovní kurzové sázky, kde pobočková síť dávno překonala počet poštovních provozoven.

Sázení se vyvinulo v nové průmyslové odvětví s celkem stomiliardovými ročními příjmy, několika stovkami provozovatelů a dodavatelů technologií a desítkami tisíc pracovníků. Obrovský rozmach hazardu je kvůli řadě škodlivých dopadů trnem v oku části měst, která chtějí dostat herny zejména z center nebo z dosahu školních zařízení. Jiným radnicím naopak hazard tolik nevadí, protože odvedené poplatky pomáhají obecním rozpočtům. Výrazně změnit legislativu se přes několik pokusů zatím nedaří.

Případné zpřísnění podmínek podle odhadů provozovatelů ale v příštích letech růst hazardu zastaví jen stěží, protože Česko ve výdajích hráčů stále zaostává za západními státy. Navíc by se díky novým technologiím mělo brzy sázet i přes televizní obrazovky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK