Akcie na burze srazil dopolední výprodej pod 1800 bodů

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Do dění na pražské burze po středečním oživení začali opět opět výrazně promlouvat prodejci poté, co se na světové kapitálové trhy vrátily obavy z důsledků úvěrové a hypoteční krize. Hlavní index PX dopoledne ztrácel 1,58 procenta na 1799,5 bodu. Pod 1800 body index naposledy uzavřel obchodování koncem září. Průběžné výsledky ČTK převzala z burzy.

Středem pozornosti byla kvůli zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření a oznamování dalších plánů energetická společnost ČEZ. Přes zvýšení firemní ziskovosti nad odhady analytiků a zlepšení plánovaných celoročních ukazatelů akcie ČEZ kolem 11:30 ztrácely 0,6 procenta na 1316 korun, když v úvodu rostly na zhruba 1350 korun.

Mnohem hůře na tom byly akcie banky Erste, jež oslabily o 3,4 procenta na 1320 korun. Investiční společnost UBS podle obchodníka firmy Patria Finance Martina Stuchlíka doporučila investorům, aby se akciím Erste vyhýbali.

Akcie výrobce léčiv Zentiva ztratily 1,2 procenta na 945,8 koruny. Analytici Raiffeisenbank snížili investiční doporučení pro akcie Zentivy na stupeň "držet" z minulého "koupit" při cílové ceně 980 korun. Zhoršené doporučení k akciím Zentivy vydaly v předešlých dnech i jiné investiční společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK