Soud: Plzeňský Stock nesmí prodávat své Polární jahody

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 15. listopadu (ČTK) - Plzeňský Stock nesmí prodávat ani propagovat svůj produkt Polární jahody. Je údajně zaměnitelný s Polar Limes Strawbery od německé firmy Berentzen Distillers. Předběžné opatření vydal pražský vrchní soud. Řekl to Petr Šívara z kanceláře Rödl & Partner, která Berentzen zastupuje. Stock obdržel verdikt v pátek. Podobně jako Berenzen předložil soudu desítky protiargumentů a nyní čeká na projednání žaloby. Plzeňská likérka, která zatím nikdy podobný případ neřešila, přestala v pátek svůj produkt prodávat i reklamně podporovat.

"Vzhledem k tomu, že o vlastní žalobě nebylo dosud rozhodnuto, jsou bližší komentáře k případu předčasné," řekl Šívara. Podle obchodního ředitele Stocku Richarda Švédy není proti předběžnému opatření odvolání. "Je minimálně podivné, že Krajský soud v Plzni letos žalobu Berentzenu zamítl a soud další instance rozhodl opačně," uvedl.

Berentzen Distillers nabízí na českém trhu Polar Limes Strawbery už pátým rokem, Stock zahájil prodej Polárních jahod letos. Složení plzeňského alkoholického nápoje je podle žaloby "prakticky - až na výjimku - shodné s produktem firmy Berentzen". Také obsah alkoholu a složení jsou údajně totožné. Podobnost je prý také u velikosti a tvaru lahve i etikety.

Počátkem listopadu řešil Stock opačný případ. Český distributor lihovin a vín United Brands musel stáhnout z trhu Fernet Liqueur Skay a Citrus Fernet Liqueur Skay, dovážený z Francie. Podle Krajského soudu v Praze se svými etiketami snaží napodobovat typický tvar etiket Fernetu Stock a Fernetu Stock Citrus od Stocku Plzeň. Společnost United Brands se odvolala. "Do doby než se případ vyjasní, jsme stáhli nápoje z trhu," řekla Lucie Irmlerová, jednatelka jednoho z největších dovozců a distributorů světových vín a destilátů do ČR a na Slovensko. Firma má zaregistrovány obě zmíněné distribuované značky u patentového úřadu. Menší úpravy je ochotna řešit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK