Obchodníci: Vánoce budou letos ve znamení elektronických hraček

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Moderní technologie podle obchodníků stále více pronikají i do konstrukce hraček. Mnoho českých dětí proto letos pod vánočním stromečkem kromě tradičních knížek, stavebnic či oblečení najde také moderní elektronické hračky, díky nimž se malí kluci a holky mohou ve svých hrách přenést do světa dospělých, anebo se pomazlit s robotickými zvířátky.

"Děti touží po hračkách, které co nejvíce napodobují svět dospělých, nebo jsou věrohodnou kopií skutečných věcí, jež používají jejich rodiče. Mnoho malých děvčat a chlapců tak letos pod stromečkem potěší dětský přenosný osobní počítač, mobilní telefon, nebo šicí stroj," řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Podobně hodnotí situaci na předvánočním trhu také mluvčí hypermarketů Hypernova Libor Kytýr. "Předpokládáme, že elektronické hračky budou o letošních Vánocích hlavním prodejním artiklem," řekl Kytýr.

Letošními hity ve vánočním sortimentu obchodů Tesco jsou podle Matouškové hračky, které se hýbají, vydávají různé zvuky, anebo využívají moderní technologie. "Inspirace každodenními věcmi, zejména pak technologiemi, které používají rodiče či starší sourozenci, bude jistě patrná ve většině dopisů Ježíškovi," podotkla Matoušková.

V obchodech Tesco mezi dárky pro chlapce z pohledu prodejnosti vede například Spidermanův laptop, sada vybavení pro malého detektiva včetně odposlechu a detektoru pohybu či Spidermanova pistole, která protivníka obalí pavučinou.

Dívčí panence Chou Chou se zase při dokonalé elektronické simulaci horečky červenají tváře, takže malá ošetřovatelka musí poskytnout první pomoc. "Přirozená starost o druhé je přítomna v životě většiny děvčátek a tomu odpovídají i další hračky z vánoční nabídky Tesco. Je to například kuchyňka, která bublá a syčí, šicí stroj, nebo například vysavač," podotkla Matoušková.

V hypermarketech Hypernova jdou dobře na odbyt elektronické hračky s motivy filmů Piráti z Karibiku nebo Cars. "Jedná se o modely aut na dálkové ovládání, autodráhy, dětské počítače a přenosné televizory," řekl Kytýr. Obchody před letošními Vánocemi nabízejí také elektronikou napěchované psíky, kočky či králíky. "Interaktivní zvířátka jsou v téměř životní velikosti a děti překvapí pod stromečkem svou dokonalostí a věrohodnými projevy," uvedla Matoušková. Velká poptávka je také po moderních autodráhách či kopiích terénního vozu Hummer.

Obchodníci tvrdí, že moderní elektronické hračky mají příznivý vliv na vývoj dětí. "Rozvíjí totiž dětské schopnosti, dovednosti i fantazii a mnohé učí děti pracovat s moderními technologiemi, nebo přímo obsahují výukové programy," míní Matoušková.

I v záplavě moderních elektronických hraček však spousta rodičů při výběru vánočních dárků stále vsází na osvědčené značky, jako jsou například hračky s motivy legendárního Krtečka, dřevěné hračky či klasické stolní hry.

České domácnosti letos o Vánocích utratí více peněz než loni. Průměrné vánoční výdaje českých rodin podle studie poradenské společnosti Deloitte vzrostou meziročně o 2,6 procenta na 506 eur (téměř 13.500 korun). Některé tuzemské domácnosti ale kvůli vyšším cenám energií a potravin budou zřejmě redukovat své útraty za dárky či potraviny na vánoční stůl, aby vystačily s penězi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK