Firmy z OPPP získaly 4,7 miliardy Kč

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třeboň (Jindřichohradecko) 15. listopadu (ČTK) - Malé a střední firmy si z evropských fondů v rámci Operačního programu průmysl a podnikání (OPPP) rozdělily zatím 4,783 miliardy korun. Je to zhruba polovina z necelých desíti miliard, které byly schváleny v rozpočtu na období 2004 až 2006. Zbylé peníze musejí být vyplaceny na účty podnikatelů do konce příštího roku, informovalo dnes ČTK v tiskové zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které má program na starosti.

"Za poslední měsíce se proplácení výrazně zrychlilo," uvedl ředitel sekce Strukturálních fondů MPO Miroslav Elfmark na výjezdním zasedání Monitorovacího výboru OPPP v Třeboni.

Mezi nejúspěšnější regiony v čerpání evropských peněz v rámci OPPP patří Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Žadatelé mohli peníze získat z několika programů. Nejvyšší počet žádostí byl kromě pozastaveného Rozvoje I a II zaznamenán v programech Start a Kredit. Z dotací byl zatím nejúspěšnější program Inovace, Marketing a Reality.

Program zaměřený na průmysl a podnikání, z něhož dotace na rozvoj podniků šly, vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu v polovině roku 2004. Příjem žádostí o dotace a zvýhodněné úvěry skončil loni na podzim. V programech nového operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) budou v letech 2007 až 2013 ze strukturálních fondů EU českým firmám k dispozici zhruba tři miliardy eur (zhruba 80 miliard korun).

"Očekáváme, že Operační program podnikání a inovace bude schválen orgány Evropské komise do poloviny prosince, a zařadí se tak mezi první schválené programy v ČR, které čerpající prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj," dodal Elfmark.

V OPPI bude hlavní pozornost zaměřena na propojení výzkumu, vývoje, a inovace v podnikání. Konkrétně půjde o budování vědeckotechnických parků, středisek pro transfer technologií, podnikatelských inkubátorů nebo rozvoj rizikového kapitálu. Do šesti oblastí je rozděleno celkem 15 programů.

Peníze státního rozpočtu na nezbytné národní spolufinancování budou zajištěny v rámci kapitoly MPO. Část projektových nákladů, přesahující hranici možné veřejné podpory, bude hrazena ze soukromých zdrojů žadatelů o podporu. Ta bude poskytována formou dotací, zvýhodněných úvěrů či záruky.

Získávání peněz z nového programu by mělo být pro žadatele celkově méně náročné. Úvodní etapu podávání žádostí urychlí elektronická komunikace či čestná prohlášení podnikatelů. Měl by se zmenšit i počet kontrol, které se někdy zbytečně provádějí dvakrát, a navíc se přistupuje ke všem projektům stejně, byť jsou rozsahem značně rozdílné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK