Firmy porušují zákon, kvůli chybám úřadu ale vyváznou bez pokuty

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. listopadu (ČTK) - Antimonopolní úřad nemůže v některých případech kvůli vlastním chybám pokutovat pochybení firem. Uplynou totiž termíny pro uložení sankce. Jen za poslední půlrok je podobných případů několik. Naposledy úřad upustil od pokuty pro Českou lékárnickou komoru. Sankci se nakonec vyhnuly také Všeobecná zdravotní pojišťovna či Eurotel (dnes Telefónica 02), ta nedávno ze státní pokladny dostala zpět 48 milionů korun. Není vyloučeno, že stát bude muset vrátit i další uložené pokuty.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uděluje pokuty v desítkách tisíc korun, ale i ve stovkách milionů. Některé mají především preventivní charakter, jiné následují po opravdu závažných porušeních zákona. Podle zákona ale může sankci uložit jen do tří let od chvíle, kdy se o porušení zákona dozví. Do lhůt se sice nezapočítává doba, kdy kauza leží na soudě, i tak je pokuta v některých případech v ohrožení.

Třeba údajný kartel benzinek řešil ÚOHS přes dva a půl roku. Teď leží spis na Nejvyšším správním soudě. Pokud potvrdí verdikt brněnského krajského soudu, který pokutu 313 milionů zrušil kvůli procesním chybám, má ÚOHS na nové uložení sankce jen několik měsíců. "Věříme, že pokud tato situace nastane, stihneme nové rozhodnutí vydat včas a sankci udělíme," uvedl šéf legislativně-právního odboru ÚOHS Michal Petr. Napjaté lhůty jsou přitom i u některých dalších kauz, potvrdil.

Několikrát už úřad zákonné termíny nestihl. Nakonec tak musel upustit od pokuty 800.000 Kč pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. VZP pochybila při výběru provozovatele internetových zdravotních knížek. ÚOHS však rozhodnutí několikrát opravoval, až propásl termíny. Nakonec případ uzavřel s tím, že pojišťovna pochybila, ale sankci nedostane.

Podobně to bylo i v případě 48 milionové pokuty pro Eurotel. Operátor podle ÚOHS předražoval hovory do tehdejší sítě Oskar. Ústavní soud ale rozhodl, že ÚOHS použil ke zdůvodnění verdiktu špatné zákony. Na udělení nové sankce za staré chyby je teď už pozdě.

Nejnovější případ se týká České lékárnické komory. Pecinův úřad jí vytýkal, že omezovala své členy. Ve svém licenčním řádu nezákonně stanovila, že bude posuzovat mimo jiné umístění lékáren včetně případného odloučeného oddělení pro výdej léčiv a prostředků zdravotnické techniky. Rozhodnutí ÚOHS ale zrušil soud. Úřad některá pochybení nedostatečně prokázal. Nyní chyby napravil. Pokutě 500.000 Kč ale komora unikla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK