Pražská burza již přišla o celý výdělek získaný od konce září

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze postihl další výprodej. V součtu s předchozími poklesy tak již tuzemský trh přišel o celý zisk nastřádaný od konce září. Nejvíce se negativní nálada projevila na ceně akcií developera Orco a banky Erste. Hlavní index PX odepsal 1,68 procenta na 1797,4 bodu a jeho výnos od počátku roku se zmenšil na 13 procent. Výsledky zveřejnila burza.

Sestupný směr se do střední Evropy přelil z vyspělých kapitálových trhů, kde podle obchodníků zesílily obavy z dopadů amerického hypotečního trhu na firemní zisky a ekonomický růst. V čele prodejů byly finanční a realitní firmy.

Cena akcií Orco se zřítila o mohutných 5,56 procenta na 2615 korun a akcie Erste, majitelky České spořitelny, odepsaly 4,97 procenta na 1299 korun. "Zatímco za poklesem Erste je individuální vývoj, Orco ztrácí v souladu s ostatními realitními tituly v regionu," uvedl obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig. Akcie jiného developera ECM sestoupily o 2,18 procenta na 1435 korun.

Akcie farmaceutické firmy Zentiva klesly o 1,93 procenta na 939 korun. Analytici Raiffeisenbank snížili investiční doporučení pro akcie Zentivy na stupeň "držet" z minulého "koupit" při cílové ceně 980 korun a napodobili tak hodnocení dalších investičních domů.

Sestup z předních emisí brzdily jen akcie energetické skupiny ČEZ, které po zveřejnění vysokého růstu zisku za tři čtvrtletí a zlepšení celoročního výhledu zpevnily o 0,45 procenta na 1330 korun. K růstu ale nevedla přímá cesta. Krátce po otevření burzy akcie ČEZ rostly až na cenu 1350 korun, aby brzy poté spadly téměř až na 1300 korun.

Za tři čtvrtletí měla skupina ČEZ čistý zisk 29,7 miliardy korun, tedy více než za celý loňský rok. "Celkově byly výsledky ČEZ lepší než očekávání trhu a potvrdily tak silný fundament této nejobchodovanější emise na burze," uvedl analytik J&T Bank Aleš Vávra.

Celkové obchody s akciemi se snížily na letos zhruba průměrné čtyři miliardy korun z minulého objemu 4,5 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,984 miliardy Kč

- dluhopisy 6,106 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 15,2 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK