Kartel vývozců OPEC zmírnil odhad růstu světové poptávky po ropě

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád/Londýn 15. listopadu (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve své pravidelné měsíční zprávě zmírnila předpověď růstu světové poptávky po ropě. Kartel předpokládá, že ekonomika Spojených států v posledním čtvrtletí roku mírně klesne, částečně kvůli rekordním cenám suroviny. Světová poptávka po ropě ale zůstane silná kvůli výrazné expanzi v Číně a na Blízkém východě, uvedla dnes organizace.

Ministři ropného průmyslu, zahraničí a financí členských zemí OPEC přijíždějí do Rijádu, kde se od soboty koná summit vývozního kartelu.

OPEC ve své listopadové měsíční zprávě snížil odhad růstu světové poptávky na poslední čtvrtletí roku o 100.000 barelů za den. Kartel tak nyní odhaduje, že průměrná denní poptávka bude ve čtvrtletí o 1,7 milionu barelů vyšší než před rokem. Předpověď růstu na první čtvrtletí příštího roku zůstala beze změny na 1,5 milionu barelů za den.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v prognóze z tohoto měsíce odhaduje, že průměrná letošní spotřeba ropy ve světě dosáhne 85,7 milionu barelů za den. Proti roku 2006 je to nárůst o 1,2 procenta.

Cena ropy dosáhla minulý týden rekordních 98,62 dolaru za barel, ale od té doby klesla zpět pod 94 dolarů. Negativní vliv nebývale vysokých cen na poptávku v západním světě v říjnu neutralizovala silná spotřeba ropy v expandujících ekonomikách.

K jednání o těžební strategii se sjedou ministři kartelu až 5. prosince do Abú Zabí. Země, které ropu spotřebovávají, volají po tom, aby kartel těžbu zvýšil.

OPEC připouští, že se světové zásoby ropy mírně sníží v prvním čtvrtletí příštího roku. Ve čtvrtém čtvrtletí budou rezervy ropy ve světě podle OPEC stačit na pokrytí spotřeby na 51,3 dne, zatímco ve třetím čtvrtletí to bylo 52,8 dne. Dopad tohoto poklesu na napětí na trhu je ale podle OPEC těžké odhadnout.

Kartel v září odsouhlasil, že zvýší dodávky ropy na trh od začátku listopadu o 500.000 barelů za den. Spotřebitelé v čele s IEA ale označují tento krok za slabý a měl podle nich přijít dříve.

Předpověď růstu světové spotřeby ropy na zbytek letošního roku a začátek příštího snížila tento týden také sama IEA. Spotřebu snižují vysoké ceny. OPEC ale vidí jejich příčinu spíše v přílivu finančních prostředků na trh a ve slabém dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK