Koruna je blízko maxim

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Česká měna se odpoledne při klidném obchodování vrátila na 26,57 Kč za euro, kde stála po 17:00. K dolaru koruna v závěru mírně oslabila na 18,16 Kč/USD. K oběma hlavním světovým měnám je kurz pouze několik haléřů od svých historických maxim, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Domácí měna k euru během dne nejprve odevzdala své ranní zisky, odpoledne však přineslo opětovné posílení, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Výkonnost koruny je podle něj za dnešek nejlepší z regionu. Žádná podstatná domácí data dnes nepřišla. Nálada na riziková aktiva zůstává zhoršená, avšak koruna zatím tomuto vlivu úspěšně odolává, dodal.

Po klidném celotýdenním obchodování se ani pro závěr týdne nedá příliš očekávat nějaká změna, upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Pokud se tedy nepřihodí nic mimořádného a neobjeví se žádná velká klientská objednávka, měl by se kurz v závěru týdne udržet mezi 26,50 a 26,70 Kč/EUR," odhadl.

Dolar posílil v Evropě k úrovni 1,46 k euru. Spekulanti preferují prodeje eura poblíž historických výšin a spoléhají na oficiální rezistenci dalšího posilování společné měny, vysvětlil dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Mírné posílení americké měny během dne přišlo spolu s novými makroekonomickými daty, doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK