Americké akcie zahájily obchodování mírným poklesem

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu obchodování snižovaly a na trhu byly znát přetrvávající obavy z dopadů úvěrové krize. Větší zájem byl o technologické tituly, mezi nimiž je podle obchodníků větší šance najít podhodnocené akcie. Klesaly naopak akcie bank a společností finančních služeb.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.229 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles jen asi o dvě setiny procenta. Širší index S&P 500 byl slabší o 0,3 procenta a klesl na 1467 bodů, podobně index Nasdaq Composite oslabil o 0,2 procenta na 2639 bodů.

Negativní náladu na trhu dokresluje fakt, že emise s poklesem kurzu převážily nad emisemi s růstem kurzu v poměru zhruba dvě ku jedné. Příznivě naopak zapůsobila zpráva o růstu indexu výrobní aktivity, který sestavuje Federální rezervní banka ve Filadelfii. Index v listopadu vzrostl na 8,2 ze 6,8 bodu v říjnu. Analytici čekali, že index klesne na pět bodů.

Zisky mezi technologickými podniky vedla emise IBM, která vzrostla o 1,1 procenta na téměř 105 dolarů. Podobně Apple zpevnil o 1,5 procenta a jedna akcie se tak prodávala za zhruba 169 dolarů. Technologie byly výprodejem za poslední týden zasaženy nejvíce.

"Po středečním výprodeji v samotném závěru obchodování trh nechce v tuto chvíli dělat vůbec nic. Je to vyčkávací taktika, vidíme ale zájem nakupovat akcie, které byly v posledních dnech pod největším tlakem," řekl k situaci na trhu šéf akciových obchodů v makléřské společnosti Broadpoint Securities Victor Pugliese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK