Ocenění PX Firma roku 2007 získala společnost Beneš a Lát

15.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Ocenění PX Firma roku 2007 získala společnost Beneš a Lát, slévárna a strojírna, která do finále postoupila jako vítěz středočeského regionálního kola. Kategorii Makro Živnostník roku 2007 vyhrál zástupce Moravskoslezského kraje obchodník a stavebník Libor Václavík. Výsledky druhého ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, oznámila pořádající agentura Bison & Rose.

Celostátnímu finále obou soutěží předcházela v září a říjnu krajská kola. Přihlásilo se do nich téměř 2500 podnikatelů a firem a z každé kategorie vzešlo 14 finalistů - zástupců jednotlivých regionů. O tom, který z nich v celostátním měřítku nakonec převezme první cenu, rozhodovala veřejnost prostřednictvím SMS zpráv. Na podporu jednotlivých kandidátů se jich odeslalo téměř 65.000.

Kořeny firmy Beneš a Lát sahají do roku 1938. Nyní je nosným programem společnosti výroba odlitků pomocí technologie gravitačního a nízkotlakého lití. Na druhém místě celkového pořadí skončila firma Grisoft, která vyrábí bezpečnostní software AVG. Třetí místo vybojovala společnost Biomac Ing. Černý, která zpracovává biomasu a palivové brikety.

Ostravská firma Libros, kterou založil Libor Václavík, funguje na trhu více než 16 let. Nabízí zboží i služby v železářství, stavebnictví nebo nákladní dopravě. Zabývá se také prodejem dřeva, řeziva, oken a dveří. Stříbrnou medaili si odnesl výrobce nářadí Jindřich Hofmeister z Plzeňského kraje. Bronzový je výrobce nábytku Martin Kraus ze Středočeského kraje.

Držitele ocenění vybrala porota složená z odborníků, osobností podnikatelské sféry a partnerů soutěže. Snahou podnikatelů aspirujících na tento primát bylo zaujmout porotce. Společně se souborem ekonomických ukazatelů především originalitou, funkčností a komplexností řešení, které jejich firmy přinášejí. Na krajské úrovni porotci zohledňovali navíc přínos firem pro region, v němž působí. Jedno z nejdůležitějších kritérií v soubojích o titul Makro Živnostník roku 2007 představoval také originální podnikatelský záměr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK