Japonské akcie v obavách z úvěrových problémů zrychlily pokles

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh na konci týden zrychlil pokles. Akcie finančních společností a vývozců oslabily obavy z problémů na úvěrovém trhu a z jejich dopadů na americkou ekonomiku. Strach z útlumu na domácím trhu nemovitostí k bydlení srážel i akcie realitních firem. Na devizovém trhu dolar v obavě ze slabosti americké ekonomiky klesal kurz jenu, jemuž pomáhala zvýšená nechuť investorů k riziku.

Tokijský burzovní index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,6 procenta na 15.154,61 bodu. Od počátku roku je Nikkei nižší o 12 procent a proti únorovému maximu ztrácí 17 procent.

Problémy na americkém trhu hypoték nadále doléhaly na akcie bank a ztrácely i makléřské firmy, jimž hrozí vypršení daňových úlev. Nejvíce dnes oslaboval realitní sektor; akcie firem jako Mitsubishi Estate klesaly v reakci na slabé údaje o prodeji bytů, ovlivněné zpřísněním domácích stavebních předpisů.

Kurz jenu rostl a investoři se vzhledem k poklesu akcií na asijských burzách opět uchylovali k bezpečnějším měnám s nízkými úroky. Devizoví investoři se obávají dalších úvěrových ztrát ve finančním sektoru, což je nutí vyhýbat se větším rizikům. Na to vedle dolar doplácejí další měny s vysokými úroky.

Jen k dolaru ke konci tokijského obchodování stoupl na 110,14 JPY ze čtvrtečního závěru 110,28 JPY. Vůči euru japonská měna posílila na 160,98 JPY z předchozích 161,22 JPY. Dolar k euru zůstal bez větších změn kolem 1,4620 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK