T-Mobile podal žalobu na Telefóniku kvůli koupi Deltaxu

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile podal žalobu na konkurenční Telefóniku O2 kvůli nedávné koupi společnosti Deltax Systems. Firmě se nelíbí, že Telefónica uskutečnila akvizici za zhruba čtvrt miliardy korun a přitom nesmí nakládat s majetkem nad rámec běžné obchodní činnosti. S T-Mobilem je ve sporu o zhruba 1,8 miliardy Kč za propojovací poplatky. Informoval o tom server Euro OnLine.

"Žalobu jsme doposud neobdrželi, proto je zbytečné ji i komentovat. Navíc se jedná o právní názor T-Mobilu, se kterým se naše společnost neztotožňuje," řekl mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

Podle T-Mobile Telefónica vyvádí z firmy velké finanční prostředky a přitom nechce uhradit jeho pohledávku. Vedle koupě Deltaxu firma ohlásila výplatu dividend za 16 miliard Kč a zvýšila základní kapitál dceřiné společnosti na Slovensku o více než jednu miliardu.

Spor o propojovací poplatky se táhne od roku 2001, kdy Český Telecom T-Mobilu nezaplatil za propojení sítí 898 milionů korun. Dluh narostl o úroky na 1,8 miliardy. T-Mobile kvůli sporu letos podal návrh na exekuci majetku Telefóniky. Soud ale exekuci odložil.

Na fúzi Telefóniky a Deltaxu si konkurenti v říjnu stěžovali i u antimonopolního úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK