Příští týden asi začne léta očekávané čištění Brněnské přehrady

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. listopadu (ČTK) - Vodohospodáři začnou příští týden sypat břehy poloprázdné Brněnské přehrady vápnem. Po letech diskusí a zkoumání odborníků tak v Brně začíná čištění nádrže, která patří v Česku k nejzamořenějším vodním květem a v létě se v ní nedá koupat. Vápnit se bude letecky. Pilot bude připraven od pondělního poledne a bude čekat na ideální letové podmínky a den, kdy břehy nebudou zamrzlé, řekl dnes novinářům ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda.

Na břehy vysype pilot 200 kilogramů vápenného hydrátu na hektar, dohromady tedy asi 20 tun materiálu. Podle Dudy to není vysoká dávka, vodoprávní řád umožňuje aplikovat až 2000 kilogramů látky na hektar. Koncentraci odborníci zvolili s ohledem na to, aby neublížili organismům v přehradě. Vápnění je ve vodohospodářství známou technikou, používá se při letnění rybníků. V případě přehrady přijde zákrok na dva miliony korun, polovinu platí Jihomoravský kraj, polovinu Brno.

Správci povodí očekávají, že sypání vápna bude přihlížet řada Brňanů. Kolem přehrady proto rozmístí cedule s informací, co se u nádrže děje, a upozorněním "vstup na vlastní nebezpečí". "Především proto, aby se v pásmu, kde se bude aplikovat, nepohybovali zbytečně lidé, aby pilot nemusel manévrovat, dávkovat vápnění, vracet se," řekl Duda. Břehy také budou obcházet tři hlídky městské policie.

Na nedalekou silnici by vápenný prach dolétnout neměl. Při vápnění poletí letadlo ve výšce minimálně tři, maximálně pět metrů, řekl dnes novinářům starosta Brna-Bystrce Svatopluk Beneš. Jeho nejvyšší rychlost při vápnění bude dva metry za vteřinu, dodal.

Další vápnění se zopakuje příští rok. Vodohospodáři by ho chtěli stihnout do 1. března, kdy by při ideálních podmínkách měli začít přehradu znova napouštět. Před vápněním, v jeho průběhu i po něm budou odborníci z přehrady odebírat vzorky, aby účinek zásahu vyhodnotili.

Příští rok na jaře by se také mělo začít s takzvanou aerací. Části dna, které označí studie odborníků jako problematické, se pokryjí děrovanými hadicemi a jimi se pod hladinu bude vhánět vzduch. Živiny, které sinice k životu potřebují, se při působení kyslíku mineralizují a v této podobě jsou pak sinicím nepřístupné.

Přesný rozsah opatření by měla určit studie proveditelnosti, kterou odborníci mají odevzdat do konce roku. Experti příští rok dopracují i takzvanou biologickou studii. V materiálu mimo jiné určí, zda přehradu bude možné na jednu sezónu úplně vypustit a co by to udělalo s organismy, které ve vodě žijí. Součástí budou i plány, jak vyměnit ryby v nádrži. V budoucnu by tam rybáři chtěli vysadit více dravých ryb a méně kaprů, kteří rozrývají dno a sinicím tak přibližují živiny.

Zásahy, které mají přispět k vyčištění přehrady a umožnit letní koupání, přijdou podle hrubých odhadů na stamiliony korun. Větší část peněz chtějí místní samosprávy získat z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK