CVVM: Se svými příjmy obtížně vycházejí tři pětiny občanů

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Pro téměř tři pětiny českých občanů je složité vyjít se současnou výší příjmů. Z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že pro 41 procent osob je hospodaření s příjmy jejich domácnosti spíše obtížné, pro 12 procent lidí obtížné a pro šest procent velmi obtížné. Aktuální průzkum nepřinesl žádné zásadní změny, obdobně se lidé vyjadřovali i v předchozích šetřeních.

Finanční situaci své domácnosti považují za nedobrou častěji nepracující důchodci, nezaměstnaní, osoby se základním a středním vzděláním bez maturity, potenciální voliči ČSSD a KSČM a lidé, kteří označují svou životní úroveň za špatnou nebo za ani dobrou ani špatnou. Naopak bez potíží hospodaří se svými příjmy především osoby samostatně výdělečně činné, vedoucí zaměstnanci, lidé se středoškolským vzděláním s maturitou a vysokoškoláci, dále pak voliči ODS a také osoby hodnotící svou životní úroveň jako dobrou.

Více než polovina dotázaných uvedla, že jejich rodinný rozpočet jim neumožňuje spořit, nakupovat zdravější či kvalitnější potraviny a podporovat rodiny svých dětí nebo rodičů. Dostatek peněz na spoření nemá podle průzkumu 58 procent občanů, na zdravější potraviny finančně nedosáhne 56 procent Čechů. Dávat peníze rodině svých dětí nebo rodičů se nedaří 52 procentům osob.

Většina respondentů ale dokáže z vlastních příjmů uspokojovat své zájmy a naplňovat základní životní potřeby. Konkrétně zájmy může z rodinného rozpočtu financovat 56 procent lidí. Jednoznačně nejlépe jsou na tom z hlediska uspokojování základní životní potřeby, které se daří naplňovat 94 procentům Čechů.

Více než čtvrtina obyvatel má pocit, že jejich domácnost je chudá. Za spíše chudou ji považuje 25 procent občanů, čtyři procenta ji vidí jako velmi chudou. Naprostá většina osob, 63 procent, hodnotí svou domácnost jako průměrnou.

Průzkumu CVVM se počátkem října zúčastnilo 1038 českých občanů starších 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK