CCS: Nafta během měsíce zdražila o tři koruny

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Nafta u českých čerpacích stanic během týdne pokračovala v rychlém zdražování. Cena se od pondělka zvýšila v průměru o 79 haléřů na 31,66 koruny za litr. Zdražil i nejprodávanější benzin Natural 95; motoristé nyní za litr zaplatí 30,95 koruny, o 20 haléřů více než počátkem týdne. Aktuální ceny pohonných hmot ČTK získala od společnosti CCS. Nafta během posledního měsíce zdražila téměř o tři koruny, natural o korunu.

Zdražování pohonných hmot v Česku předznamenal nárůst cen ropy a problémy s dodávkami spojené s prodloužením odstávky litvínovské rafinerie. Skoková změna cen ale podle analytiků přišla až spolu s vyčerpáním starších zásob.

A motoristé zřejmě zaplatí u tuzemských pump více i v příštích dnech. "Benzin i nafta by měly příští týden zdražit zhruba o 20 až 30 haléřů na litr," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"V příštím týdnu by měl ještě doznívat šok z vyšších cen benzinu obchodovaného na rotterdamské burze. Tyto ceny sice již nyní míří dolů, avšak to se v maloobchodních cenách u nás projeví až zpožděně," doplnil Vlk. Z rekordních hodnot ustupují i ceny ropy. Nyní se severomořský Brent obchoduje mírně nad 90 dolary a WTI nad 93 dolary za barel.

V areálu litvínovské rafinerie již nyní po odstávce pracují všechny výrobní jednotky. "Provoz zařízení je obnoven a v zásadě se vrací k požadované kapacitě výroby motorových paliv," řekl mluvčí České rafinérské Aleš Soukup.

"Situace v dodávkách pohonných hmot, zejména motorové nafty, je stále napjatá, na normálu není," tvrdí ale generální ředitel Čepra Pavel Švarc. Čepro má v tuzemsku podstatný podíl na velkoobchodu s benzinem a naftou. Motorové nafty je v Evropě navíc podle Švarce dlouhodobý nedostatek, protože její spotřeba roste podstatně rychleji než poptávka po benzinu.

Vedle prodloužení odstávky v litvínovské rafinerii rovněž zaznamenaly technické problémy i některé německé rafinerie, odkud čeští obchodníci také část pohonných hmot nakupují. A i to se promítlo do cen u čerpacích stanic.

Ceny pohonných hmot v Česku nepřetržitě rostly od poloviny února do konce července, kdy litr benzinu stál zhruba 30,70 Kč a litr nafty přibližně 28,50 Kč. Od té doby nafta i benzin zvolna zlevňovaly. Cena nafty se začala opět zvyšovat od začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva biosložku. Natural zdražuje od konce října.

Pohonné hmoty obvykle zdražují před letní motoristickou sezonou, po dosažení vrcholu během prázdnin pak jejich cena klesá a během zimy jsou nejlevnější. Letos byl však pokles jen mírný a cena před nadcházející zimou začala stoupat. Přesně před rokem byl litr naturalu za 28,21 koruny a nafty za 28,18 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK