Koruna mírně oslabila na 26,66 Kč/EUR a 18,23 Kč/USD

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Česká měna při poklidném obchodování proti oběma hlavním světovým měnám mírně oslabila. Před 17:00 stála na 26,66 Kč za euro a 18,23 Kč/USD. Na více než deset haléřů se tak vzdálila od rekordních úrovní. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Páteční obchodování s korunou patřilo k těm klidnějším, když koruna mírně ztrácela z ranních úrovní kolem 26,60 Kč/EUR. Vzhledem k nepříliš výrazným změnám na kurzu dolaru k euru nedoznala domácí měna větších změn ani proti americké měně," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Trh není stále přesvědčen o zvýšení úrokových sazeb již na konci tohoto měsíce, koruně ale tyto pochyby zjevně nevadí, dodal dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Vše nasvědčuje tomu, že kurz jen sbírá síly a čeká na nové zprávy z České národní banky, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Pokud by snad na samém konci listopadu nastalo zvýšení úrokových sazeb ČNB, koruna může roztočit nové kolo posilování. "Každopádně za měsíc vidíme korunu k euru silnější než dnes," podotkla.

Dolar začal podle Růžičky v Evropě posilovat poté, co se objevily zvěsti, že ministr financí USA může o víkendovém summitu G20 verbálně podpořit dolar. Odpolední data ovšem byla proti dolaru. Průmyslová výroba poklesla proti očekávanému nárůstu a příliv dlouhodobého kapitálu v září pokryl deficit obchodu jen z poloviny. To může dále podnítit strach z dalšího financování deficitů USA, poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK