Většina akcií na pražské burze v týdnu dále klesala

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Většina akcií na pražské burze v uplynulém týdnu dále klesala. Obchodování bylo podle makléřů poznamenáno zejména obavami z dalších negativních dopadů problémových amerických hypoték na největší světovou ekonomiku a firemní zisky. Trh, měřeno indexem PX, si zatím stále držel od konce loňského prosince růst, ale z 12 nejlepších akcií obchodovaných v systému SPAD již na plné polovině investoři letos prodělávali, vyplynulo z výsledků.

Index PX v týdnu oslabil o 2,09 procenta na 1793,8 bodu, a letošní výnos tím snížil na 12,9 procenta. Ke ztrátovým emisí se nově přiřadily akcie developerské společnosti Orco Property Group, jež propadly o 7,8 procenta na 2563 korun. Roční cenové maximum této akcie bylo přitom o více než 1100 korun výše.

Akcie autobazaru AAA Auto, jediného letošního primárního úpisu burzy, klesly o dalších 5,6 procenta na nové minimum 48,64 koruny. Prodejům čelily přes oznámení výborných výsledků hospodaření i akcie energetické skupiny ČEZ a sestoupily o 3,4 procenta na 1325 korun. Čistý zisk skupiny ČEZ za devět měsíců činil 29,7 miliardy korun, což už byla vyšší hodnota než zisk ČEZ za celý loňský rok. Jen ve třetím čtvrtletí stoupl zisk ČEZ meziročně o 59 procent na 8,67 miliardy korun.

Akcie skupiny Unipetrol si pohoršily o 0,85 procenta na 324,6 koruny. Chemický holding Unipetrol hospodařil ve třetím čtvrtletí s konsolidovanou čistou ztrátou 1,267 miliardy korun, zatímco ve stejném období loni měl zisk 722 milionů korun.

Drtivý sestup z posledních týdnů zastavily akcie farmaceutické společnosti Zentiva a zpevnily o 0,7 procenta na 923,5 koruny. Další zhoršené ocenění oznámili analytici Raiffeisenbank, kteří snížili investiční doporučení pro akcie Zentivy na stupeň "držet" z minulého "koupit" při cílové ceně 980 korun

Na pražskou burzu by měly vstoupit akcie dalšího developera VGP. Podmíněné přijetí schválil kótační výbor burzy. Podrobnosti k primární emisí akcií zveřejní VGP v příštím týdnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK