Americké akcie zahájily obchodování mírným růstem

16.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu obchodování zvyšovaly, celý růst ale neudržely. Nepříznivě zapůsobila zpráva o nejvýraznějším poklesu průmyslové výroby od začátku letošního roku a pokračující odliv kapitálu z USA. Vliv měla i logistická společnost Fedex a její negativní výhled na zbytek roku.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.142 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval vzestup o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,3 procenta na 1455 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,4 procenta na 2628 bodů.

Trh zahájil obchodní den růstem, ale zakrátko zamířil dolů po nepříznivé zprávě Fedexu. Firma snížila výhled na zbytek roku a jako důvod uvedla vysoké ceny pohonných hmot. Akcie si pak odepsaly čtyři procenta hodnoty a klesly pod 98 dolarů.

Zájem byl o akcie energetických společností, protože se obnovil růst cen ropy. Ta se díky vysoké poptávce vrátila nad 95 dolarů a na trhu se začalo opět hovořit o blížící se stodolarové hranici. Zvyšovaly se i kurzy akcií v technologickém sektoru, kterým prospěl komentář jedné makléřské společnosti k akciím Hewlett-Packard.

Důvodem k obavám jsou ale zprávy o chování spotřebitelů, kteří jsou motorem růstu americké ekonomiky. Z toho důvodu také v posledních dnech klesají ceny akcií. Primárním důvodem je sice pokles dolaru a úvěrová krize v důsledku problémů na trhu bydlení, analytici se ale obávají, že problémy se odrazí ve větší obezřetnosti mezi spotřebiteli.

Například řetězec kaváren Starbucks uvedl, že vůbec poprvé v historii ve čtvrtletí navštívilo jeho provozovny v USA méně lidí. Podle vedení firmy je hlavním důvodem nervozita mezi spotřebiteli kvůli vývoji ekonomiky, vliv na pokles návštěvnosti ale prý mělo i dvojí zdražení. Akcie firmy tak oslabily asi o devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK