Němečtí strojvůdci ukončili stávku

17.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. listopadu (ČTK) - Němečtí strojvůdci, kteří od středy stávkovali za vyšší mzdy, dnes brzy ráno svůj protest ukončili. Nejdelší stávka v dějinách německé železnice, do níž se zapojili strojvůdci osobních i nákladních vlaků, ale může mít další pokračování. Pokud se odborový svaz německých strojvůdců GDL nedohodne s provozovatelem německých drah, koncernem Deutsche Bahn, zastaví se vlaky příští týden znovu.

Vlaky se podle jízdních řádů rozjely podle plánu, tedy dnes ve 02:00.

Ve středu v poledne se do stávky na německé železnici zapojili strojvůdci nákladních vlaků, ve čtvrtek se pak k nim přidali i jejich kolegové, kteří pracují v osobní dopravě. Odbory vyhlašováním stále rozsáhlejších stávek v posledních týdnech stupňují tlak na provozovatele německých drah. Strojvedoucí žádají návrh nové kolektivní smlouvy, která by jim zajistila vyšší růst mezd než ostatním zaměstnancům na železnici. GDL dosud požadovalo zvýšení platů až o 31 procent.

Stávka zasáhla i Českou republiku; pocítili ji především pasažéři dálkových rychlíků a také firmy, které využívají nákladní dopravu po kolejích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK