OPEC nekritizuje dolar a podpoří boj proti klimatickým změnám

17.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád 17. listopadu (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nehodlá na svém summitu, který skončí v neděli v Rijádu, kritizovat slabý dolar či rozhodnout o kvótách pro těžbu ropy. Chce také podpořit boj proti globálnímu oteplování, informovala dnes agentura Reuters.

Z návrhu závěrečné deklarace summitu vyplývá, že představitelé členských zemí kartelu chtějí potvrdit svůj závazek udržovat "stabilní a konkurenceschopné" ceny ropy. Organizace usiluje o "stabilitu na globálních trzích s energií".

Navzdory neblahému vlivu slabého dolaru na příjmy z prodeje a také klesající kupní sílu členských zemí se OPEC rozhodla shodit se stolu návrh Íránu a Venezuely, tedy zemí se špatnými vztahy s USA, aby se závěrečné komuniké o tomto problému zmínilo a aby nad ním vyjádřilo znepokojení.

První, kdo oponoval, byla Saúdská Arábie, věrný spojenec USA. "Obávám se, že jakákoli zmínka, kterou udělá OPEC o otázce dolaru, má sama o sobě dopad," podotkl podle Reuters saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd.

V dokumentu má aspoň zaznít varování, že "opatření či legislativa podkopávající ducha spolupráce mezi producenty a spotřebiteli by mohla ohrozit stabilitu trhu a zajištění energií".

O těžebních kvótách se na schůzce nejedná, přestože země dovážející ropu tlačí na OPEC, aby zvýšila produkci vzhledem k tomu, že cena za barel již atakuje hranici sta dolarů. OPEC tvrdí, že nemůže ovlivnit klesající dolar, který působí na cenu ropy.

V chystaném textu se podle Reuters také uvádí, že OPEC "sdílí obavy mezinárodního společenství, že klimatické změny jsou dlouhodobou výzvou". Generální tajemník Abdalláh Badrí tento týden řekl, že kartel chce hrát roli v úsilí o snižování emisí plynů se skleníkovým efektem. V dokumentu se prý ale neobjevuje zmínka o tom, že by vznikl nějaký ekologický fond OPEC, do kterého by členské země přispívaly, přestože tato myšlenka na summitu údajně zazněla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK