Řecko a Turecko otevřely kohoutky plynovodu z Kaspického regionu

18.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Ankara 18. listopadu (ČTK) - Premiéři Turecka a Řecka Recep Tayip Erdogan a Kostas Karamanlis podle tiskových agentur na společné hranici obou zemí slavnostně otevřeli první část plynovodu, který vede plyn z Ázerbájdžánu do Řecka. Do roku 2012 by mělo být první potrubí vedoucí plyn z Kaspického regionu přímo do Evropské unie prodlouženo i do Itálie a západní Evropy.

Podle analytiků by nový, téměř 300 kilometrů dlouhý plynovod směřující do Evropské unie mimo území Ruska měl pomoci Evropě alespoň částečně se vymanit ze závislosti na ruských dodávkách plynu. Dnešní slavnostní ceremonie na ostře střežených hranicích poblíž řeckého města Alexandroupolis také podle nich dokazuje, že Turecko i Řecko pracují na zlepšení vzájemných vztahů.

"Projekt plynovodu je dalším důležitým milníkem ve vzájemném hospodářském sbližování obou zemí," řekl agentuře AFP řecký ekonom Světoslav Dančev.

Plynovod, kterým od letoška proudí plyn do Řecka, by měl od roku 2012 vést také pod mořem do Itálie a postupně by měl zajistit dodávky i do některých zemí západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK