OPEC přislíbil zajištění dostatečných dodávek ropy

18.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád 18. listopadu (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) přislíbila zajištění včasných a dostatečných dodávek suroviny na trh. V komuniké zveřejněném po víkendovém summitu v Rijádu rovněž vyslovila obavy ohledně klimatických změn. Podle očekávání se však nevyjádřila ke slabému kurzu dolaru ani k možnosti další úpravy objemu těžby ropy.

Členové OPEC tento měsíc zvýšili těžbu o půl milionu barelů na zhruba 27,2 milionu barelů denně. Kartel se na růstu produkce dohodl v září, a učinil tak vstřícné gesto vůči průmyslovým zemím, které mají obavy z negativního dopadu vysokých cen ropy na hospodářský růst.

Země dovážející ropu nyní tlačí na OPEC, aby přikročila k dalšímu zvýšení produkce, protože cena ropy útočí na hranici 100 dolarů za barel. OPEC ale již delší dobu tvrdí, že za růstem cen nestojí nedostatečné dodávky, ale geopolitické napětí a spekulativní poptávka.

Venezuelský prezident Hugo Chávez na summitu prohlásil, že 100 dolarů za barel je pro ropu poctivá cena. Dodal, že pokud by Spojené státy zaútočily na Írán kvůli sporu ohledně jeho jaderného programu, mohla by se cena ropy vyšplhat až na 200 dolarů za barel.

Summitu se zúčastnil rovněž Ekvádor, který se po 15 letech vrací mezi členské země OPEC. "Přítomností našeho prezidenta (Rafaela Correy) na tomto summitu je naše členství symbolicky dokončeno," řekl ekvádorský ministr ropného průmyslu Galo Chiriboga. Dodal, že na ministerské schůzce OPEC, která se uskuteční 5. prosince ve Spojených arabských emirátech, již bude země vystupovat jako plnoprávný člen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK