Česku hrozí další arbitráž, Fischerova AMF chce svá letadla

19.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Česku hrozí další arbitráž. Německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), ve které má většinový podíl podnikatel Václav Fischer, bude požadovat náhradu škody za to, že její dva letouny Boeing 737 jsou od roku 2005 zadržovány na pražském ruzyňském letišti. Škoda, která tím společnosti vznikla, neustále narůstá, nyní podle Fischera dosahuje stovek milionů korun. AMF to sdělila ČTK.

"Společnost AMF využije všech dostupných prostředků a bude samozřejmě požadovat náhradu škody. Jednou z možností je mezinárodní arbitráž na základě smlouvy o ochraně investic uzavřené mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo," uvedl Fischer ve vyjádření pro ČTK.

S letadly létala společnost Charter Air, bývalá Fischer Air. Podle rejstříku Úřadu civilního letectví je jejich majitelem společnost AMF, která se u soudů domáhá vyškrtnutí letadel z konkurzní podstaty v konkurzu na Fischerův osobní majetek. Nedávno u městského soudu uspěla, správce konkurzní podstaty Josef Cupka se však odvolal k Vrchnímu soudu. Dlouholetý spor tak bude mít pokračování.

Letadla zakoupila společnost AMF v roce 1997, pořizovací cena byla 71 milionů USD (nyní zhruba 1,3 miliardy korun). Současná hodnota letadel se odhaduje na necelých 600 milionů korun. Chátrání letadel chtěl správce konkurzní podstaty zamezit jejich rychlým prodejem s tím, že by se výnos z transakce rozdělil až po definitivním vyřešení sporu. S tím však údajně Fischer nesouhlasil.

Fischer Air vznikla v roce 1996 a jejím zakladatelem byl Václav Fischer. V roce 2003 se jeho firmy dostaly do potíží a novým majitelem se stala společnost K&K Capital Group podnikatele Karla Komárka. Od června 2005 se Fischer Air přejmenovala na Charter Air a v listopadu stejného roku skončila v likvidaci, o které rozhodl její vlastník. V konkurzu je společnost od loňského února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK