Antimonopolní úřad zkoumá tendr na Státní pokladnu

20.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat stamilionovou státní zakázkou na Integrovaný rozpočtový systém, která probíhá na ministerstvu financí. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Systém bude součástí složitého informačního projektu Státní pokladna, který má po svém spuštění zjednodušit a zpřehlednit správu státních financí.

Antimonopolní úřad dostal na dosavadní průběh výběrového řízení několik stížností, řízení spustil na základě námitky jednoho z původních uchazečů o zakázku, jihlavské společnosti Gordic.

"Zatím je předčasné doplnit jakékoliv podrobnosti, protože úřad dosud neobdržel ani dokumentaci k zakázce od zadavatele," řekl deníku mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Zahájení správního řízení je tak zatím pouze formální záležitostí.

Firmy, které chtějí zakázku získat, musely podat ministerstvu nabídku do minulého pátku. Poslalo ji nakonec sedm společností. Výhrady k tendru vedle některých firem vyjádřili i členové sněmovního kontrolního výboru, a vyžádali si proto k projektu od ministerstva další informace. Nelíbilo se jim například to, že MF podle zadání preferuje software postavený na základu platformy firmy SAP.

Integrovaný rozpočtový systém by se měl podle původních plánů rozjet příští rok. Vítězná firma z tendru bude mít za úkol dodat software, který bude schopen propojit více než 4000 státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat.

Integrovaný rozpočtový systém je druhou částí projektu Státní pokladna, na který má ministerstvo do roku 2013 připraveno 2,5 miliardy korun. První část projektu, Řízení státního dluhu, přišla stát na 35 milionů korun. Výběrové řízení pro třetí část s názvem Centrální účetnictví státu má proběhnout v polovině příštího roku a na poslední části, platebním styku, stát spolupracuje s Českou národní bankou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK