Brusel chce razantně škrtat dotace pro velké farmy

20.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropská komise uvažuje o razantním seškrtání zemědělských dotací pro velké farmy a velká zemědělská družstva. Vyplývá to z "revize" společné zemědělské politiky, kterou dnes schválila Evropská komise. Tento krok by se výrazně dotkl i České republiky, která má jednu z nejvyšších koncentrací velkých zemědělských podniků v EU. Čeští zástupci podle důvěryhodného zdroje ČTK s myšlenkou seškrtání dotací nesouhlasí.

Nejvíce se škrty mají dotknout farem, které dosud dostávaly z unie více než 300.000 eur ročně, tedy více než osm milionů korun. V tomto případě by podle eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischerové-Boelové farmy mohly přijít až o 45 procent finančních prostředků z EU. V případě, že berou více než 200.000 eur (téměř 5,5 milionu korun), by přišly až o čtvrtinu peněz. Farmy, které dostávají více než 100.000 eur (2,7 milionu korun), by měly mít až o desetinu méně dotací.

Fischerová-Boelová se ovšem obává, že velké zemědělské podniky by se mohly samovolně rozštěpit, aby nepřišly o příliš velké peníze. Tomu se prý bude EK snažit zabránit, ale zatím není jasné jak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK