EK chce posílit jednotný trh unie i práva zákazníků

20.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. listopadu (zpravodaj ČTK) - Zlepšit práva zákazníků a dát jim co největší možnost výběru a také posílit společný trh členských zemí Evropské unie tak, aby mohl lépe konkurovat ostatním trhům v době globalizace. To je cílem takzvané revize jednotného trhu EU, který může využívat téměř půl miliardy lidí, jejíž návrh představila Evropská komise.

Hlavní podstatou jednotného trhu v unii je snaha vytvořit podmínky pro volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu v unii, což se ne vždy ve všech oblastech podle komise daří. Za cíl si komise klade více využívat nástrojů obchodní politiky proti nefér podpoře ze zahraničí stejně jako více hlídat podmínky, za kterých stát přistupuje k finanční pomoci podnikům.

Komise také navrhuje opatření, která mají zvýšit práva zákazníků, například ve snadnější možnosti podávat žaloby na náhradu škody při porušení jejich práv. K vylepšením by mohla patřit i jednodušší možnost změnit bankovní konto. Další části návrhů komise se týkají například označování potravinářských výrobků na trhu.

Komise by také chtěla zavést nové nástroje při kontrole dováženého zboží a vývoje spotřebitelských cen a podpořit fakturování zboží přes internet. Bez správného zavedení jednotných pravidel unie do právních řádů členských zemí a bez jejich úsilí se nepodaří úspěchu dosáhnout, uvedla komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK