Vláda nesouhlasí s návrhem ČSSD na zachování DPH 5 pct

21.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Vláda nesouhlasí s návrhem sociální demokracie, aby snížená sazba daně z přidané hodnoty zůstala na pěti procentech. K návrhu poslanců ČSSD dnes vláda totiž přijala negativní stanovisko, vyplývá z informací na internetových stránkách kabinetu. Jelikož však jde o poslanecký návrh, tak nehledě na stanovisko vlády o osudu zákona rozhodne až parlament. Snížená sazba DPH vzroste podle schválené reformy veřejných financí od příštího roku na devět procent.

Podle stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky by se kvůli návrhu sice v příštím roce snížily příjmy státního rozpočtu, ale v roce 2009 už by byl rozpočtově neutrální. O rok později by stát měl získat zhruba o čtyři miliardy korun navíc. Výpadek příjmů státního rozpočtu chtějí poslanci ČSSD vyrovnat ponecháním vyšší 24procentní sazby daně z příjmů firem. Schválený vládní reformní balík přitom počítá s poklesem zdanění firem až na 19 procent.

Proti návrhu se již dříve vyslovil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) s tím, že výkyvy cen na komoditním trhu mají na ceny potravin mnohem vyšší vliv než administrativní zásahy, jako je změna daňové sazby.

Podle daňového odborníka vládní ODS Michala Doktora směřuje návrh ČSSD proti praxi všech vyspělých evropských zemí, které obě sazby DPH spíše sbližují. "Čím blíže ty sazby jsou, tím méně daňových podvodů a tím méně daňových nejasností," řekl již dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK