BIS: Ruská rozvědka se nejvíce zajímá o českou ekonomiku

21.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Ruská rozvědka se v České republice nejvíce zajímá o ekonomiku. Tvrdí to Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za rok 2006. "Ruské straně jde o dosažení a udržení výhodnějšího postavení v rámci česko-ruských hospodářských vztahů a získání kontroly nad českými subjekty usilujícími o vstup na ruské trhy," konstatuje zpráva. V této souvislosti BIS považuje za zvlášť nebezpečné různé komory a sdružení, které se zaměřují na obchodní a kulturní vztahy se zeměmi a národy bývalého Sovětského svazu.

Zpravodajské služby Ruské federace mají podle BIS své pracovníky v oficiálních, tedy legálních pozicích, ale také pod krytím. Řada z nich v ČR působí jako diplomaté nebo technický personál ambasády. Zpravodajské důstojníky lze najít mezi ruskojazyčnými novináři akreditovanými v ČR i v různých ekonomických podnicích.

Specifickou kategorii podle BIS tvoří bývalí pracovníci ruských tajných služeb. "Ruský zpravodajský důstojník, i když odejde z aktivní služby, nepřerušuje kontakt s prostředím zpravodajských služeb Ruské federace a v případě potřeby je vždy těmto službám k dispozici," konstatuje služba. Tito bývalí důstojníci velmi často pracují v soukromých společnostech nebo na politických postech a v ČR působí buď v ekonomické sféře, nebo jsou například členy oficiálních ruských delegací.

BIS tak loni zaznamenala případ bývalého ruského zpravodajce, který v České republice působil jako diplomat a zajímal se o výzkum "vysoce nebezpečných látek". V českých institucích zabývajících se jaderným, chemickým a biologickým výzkumem se pak zřejmě pokoušel získat agenty.

Ruští agenti podle BIS také v ČR organizují některé mediální kampaně, vydávají různá prohlášení nebo pořádají kulturní a společenské akce, které mají podporovat mocenské zájmy Ruské federace. Služba také zaznamenala kontakty ruských zpravodajců na skupiny ruskojazyčného organizovaného zločinu.

"Lze konstatovat, že počty ruských zpravodajských důstojníků na území ČR zůstávají nadále vysoké," konstatuje BIS. Podle zprávy za předchozí rok je až polovina ze 60 ruských diplomatů působících v České republice příslušníky rozvědky.

Do České republiky vysílá ruská strana také osoby, které byly již dříve vyhoštěny z jiných zemí. Pokud se naše diplomacie snaží zamezit jejich vstupu na české území, reaguje Rusko často ekonomickými výhrůžkami nebo politickými sankcemi.

Veřejná výroční zpráva, kterou dnes BIS zveřejnila na svých internetových stránkách, vychází ze zprávy tajné. Tu projednávala vláda před několika týdny. Tajná zpráva je obsáhlejší a obsahuje řadu dalších konkrétních informací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK