LČR nejspíš budou muset prodloužit smlouvy na těžbu

21.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. listopadu (ČTK) - Lesy České republiky (LČR) nejspíš budou muset prodloužit letošní smlouvy na těžbu dřeva i na začátek roku 2008. Antimonopolní úřad se zabývá novými tendry na příští tři roky, od lesnických firem má několik desítek návrhů na přezkum. První část z nich by mohl uzavřít začátkem příštího roku, řekla dnes ČTK místopředsedkyně úřadu Jindřiška Koblihová. LČR přitom slíbily, že smlouvy s vítězi tendrů nepodepíší až do verdiktu ÚOHS. Neměl by to být problém, firma má na prodloužení smluv opci.

LČR vypsaly celkem 257 tendrů. Lesnické firmy jich plánují u antimonopolního úřadu napadnout víc než polovinu, úřad se ale bude zabývat všemi. Předběžné opatření, která by podniku dočasně zakázala podpis smluv, nevydal a spoléhá na slib LČR, že smlouvy až do rozhodnutí neuzavřou.

Tendry se dělí na dvě skupiny - v jedněch mají firmy dřevo vytěžit a následně prodat, ve druhých požaduje podnik jen těžbu, a dřevo si pak prodá sám. Antimonopolní úřad zatím vede na každý návrh samostatné správní řízení. V minulosti většinou stížnosti na stejné zakázky spojil v jedno řízení, což případ urychlilo. Jestli to tak udělá i nyní, nechtěla Koblihová předjímat. Uvedla jen, že už úřad jedno řízení zastavil, stěžovatel totiž nesložil kauci.

Antimonopolní úřad se tendry Lesů ČR zabývá už několik let a prakticky bez přestávky. Než uzavře starší případy, má vždy na stole stížnosti na nová výběrová řízení.

Ve sporu o miliardy korun figurují dvě lesnické skupiny. Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) odváděly do roku 2006 větší část těžebních prací ve státních lesích, zakázky získaly ještě bez řádných výběrových řízení. Úřad ale loni rozhodl, že se LČR musí na rozdíl od dosavadní praxe řídit zákonem o veřejných zakázkách a tendry vypisovat. Firma pak smlouvy s dosavadními partnery zrušila a vyhlásila nové soutěže.

SPLH se postavilo proti, naopak Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) byla pro. Případ už řešil i soud, rozhodnutí ale antimonopolnímu úřadu vrátil kvůli procesním chybám. ÚOHS následně vydal několik rozhodnutí, kde státnímu podniku vyměřil několik tisícových pokut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK